Mäta hastighet

När du mäter din bredbandshastighet ska du se till att datorn är direkt inkopplad med nätverkskabel till fiberboxen och att all övrig utrustning ska vara nedkopplad från nätet. Mät aldrig hastigheten trådlöst genom en router eller mobiltelefon för det kommer inte ge en korrekt mätning.

Även din dator, läsplatta eller smartphone kan bidra till långsammare upplevelser. Kontrollera hård- och mjukvaror (nätverkskort, operativsystem, webbläsare, program etc) på de enheterna du använder för att höja din upplevelse och för att nyttja funktioner och hastigheter på bästa sätt.

Hur mäter jag - steg för steg:
1. Mätningen skall genomföras med datorn inkopplad direkt mot nätet via fiberboxen.
2. Stäng av alla program i datorn (förutom webbläsaren som ska användas till mätningen).
3. Koppla från all utrustning i hemmet som är uppkopplad till WIFI-nätverket.
4. Gör mätningen med hjälp av bredbandskollen.se.
5. Gör gärna flera mätningar under olika tidpunkter på dagen och spara mätresultatet om du skulle behöva göra en felanmälan till din tjänsteleverantör.
6. Är du inte nöjd med resultatet - felanmäl till din tjänsteleverantör.

Bredbandskollen
Bredbandskollen är ett konsumentverktyg som hjälper bredbandskunder att utvärdera sin bredbandsuppkoppling. Med hjälp av verktyget kan konsumenten få ett mätvärde och en rekommendation hur väl detta mätvärde stämmer överens med den förväntade kapaciteten på Internetanslutningen. Besök Bredbandskollen.

Bredbandskollen är ett registrerat varumärke och tillhör IIS (Internetstiftelsen i Sverige).

Långsam hastighet - felanmäl till din tjänsteleverantör
Om du upplever att du har långsam hastighet på ditt bredband trots att du använt dig av råden ovan ska du felanmäla det till tjänsteleverantör. De påbörjar en felsökning och om det behövs kommer de att kontakta oss för ytterligare felsökning och felavhjälpning.